Mille Crepe

mille crepe, sweet, chocolate

Mille Crepe

 

Bahan-bahan untuk 3 biji kek kecil:

  • 50 gm gula
  • 5 gm garam
  • 6 biji telur
  • 20 gm butter – cairkan
  • 200 gm tepung gandum
  • 500 ml susu segar
  • chocolate frosting secukupnya (boleh juga guna perisa lain).

Cara-cara:

  1. Campur butter dengan gula, garam dan masukkan telur satu per satu, kacau sebati.
  2. Masukkan tepung dan susu, kacau sebati.
  3. Tapis bancuhan tadi.
  4. Panaskan non-stick pan / kuali leper. Griskan dengan sedikit minyak / butter, dan masukkan satu sudu makan adunan tadi, ratakan nipis-nipis.
  5. Biarkan kekuningan, angkat.
  6. Letak satu lapis crepe, sapu sikit chocolate frosting di atasnya. Lepas itu tutup dengan satu crepe, sapu chocolate lagi. Ulang benda yang sama sampai habis.
  7. Salut keseluruhan kek dengan lebihan chocolate frosting tadi.
  8. Masukkan dalam peti ais. Bila dah sejuk, boleh makan.

Leave a comment